Het is weer tijd om verder te gaan... Toch maar Bolivia uitgezwaaid! Hello Peru!!

Bolivia ajuuu!!! Met toch wel beetje pijn in het hart hebben we gisteren het prachtland Bolivia verlaten! Jeee heel raar, die 7 weken zijn daar omgevlogen! En wat hebben we het leuk gehad!! Nu vandaag inmiddels schrijf ik mijn volgende verhaal alweer uit Cuzco, Peru! En eerste indruk: ook superleuk, maar wel stukken toeristischer!

Maar eerst nog even onze laatste daagjes in Sucre, daar hadden we er dus een paar bij aangeplakt omdat onze tour naar Samaipata en Santa Cruz niet doorging. En t zal geen verassing zijn, we hebben ons prima vermaakt nog in Sucre! Lekker beetje rustig aan gedaan, inkopen gedaan en genoten van het gezelschap van het gezin, die het ook superleuk vond dat we nog wat langer bleven. We hebben nog een hike gedaan naar Yotala, een plekje iets van Sucre af.. dit was ook weer prachtig! Prachtige natuur (heel wat anders dan een rondje wandelen in Keppel) en de lokale bevolking onderweg was natuurlijk ook heel mooi om te zien. De kuddes lama´s en hun herders (we kwamen ook wel tot de conclusie dat je toch wel heeeel veel van je man moet houden om zo samen in deze middle of nowhere met elkaar in een hutje te wonen) maar goed, al met al supermooi en gezellig! We sloten de hike af in het dorpje Yotala.. rustig klein plaatsje. Hier hebben we nog de lokaal bekende ´´chicha´´ gedronken. Heeel vies, maar goed, je kan het maar geprobeerd hebben! Eenmaal terug in de bus, allemaal zo rood als een kreeft, hebben we de donderdag avond afgesloten in Bar Amsterdam. Helemaal geweldig hier, want wij waren als snel fan van de 43 likeur!! Enige bar in Bolivia die dit had!! Jeeej!! Samen met nog wat andere nederlanders hebben we ons deze avond prima vermaakt met o.a. de vogeltjes en kaboutertjes dans.. heel vermakelijk om Bolivianen dit te lerén!! J Met name ook Paolo kwam niet meer bij!

En je zult het niet geloven, maar ik heb zelfs BOERENKOOL gehad!!! Mmm oeh wat wat die lekker zeg, natuurlijk niet zoals thuis.. maar hij was zoo gewenst! Er woont namelijk in Sucre een nederlander die het verbouwt. Echt even genoten van de winterkost hier! Dezelfde avond nog naar de bioscoop geweest met Edmy en Sara van het gastgezin.. beetje lastig in het spaans, maar een goede oefening! Ons laatste weekend nog even goed gefeest in Sucre, en een afscheidsbbq gekregen van het gastgezin.. een bbq betekend hier trouwens kilo´s vlees!.. leek wel of er iemand geofferd werd.. jongens.. heb mn portie vlees wel weer gehad voorlopig! maar idee was lief!

Onze laatste zaterdag hebben we met Linda en de stichting Amigos meegeholpen met de sinterklaasavond. Op naar het jongenshuis compleet met gedichten in het spaans en kadootjes. Was heel leuk, met dobbelspel, pepernoten en kadootjes toch wat sinterklaas gevierd! Ze kregen allemaal een mooi Tshirt met naam en we mochten met hun mee eten,… erg gezellig!

Tot slot nog wat familie kliekjes gemaakt en toen was het toch echt tijd voor het afscheid in Sucre, niet leuk! Je bouwt toch een beetje een band op met de familie, en het was gewoon super daar. We hebben nog een heel leuk fotoboekje met kadootjes voor hun gemaakt, en wij kregen ook nog kettinkje en dikke knuffel mee! Echt zoo lief, echt lieve mensen waren het, super herinnering!

Nou weer terug in het backpacken was het vanaf toen! Met onze tassen weer op weg naar de volgende bestemming. Cochabamba! Wordt door de locals de stad van het eten genoemd.. en dat is het zeker! Heel veel restaurantjes en winkels! Heel ander dan Sucre, stuk groter en commercieel. Maar lekker gegeten hier, centrum bekeken en Lucia, een vriendin opgezocht. We hebben het bekende Christus beeld bezocht, dat is echt enorm en staat op een berg waarvan je een amazing view hebt over de stad! Het weertje was er heerlijk warm, en ´s middags hebben we gegeten bij het restaurant van de vader van het gastgezin. Was wederom heerlijk, van honger komen we hier zeker niet om ,) Er zit hier een grote ijszaak, waar we ons even te goed aan hebben gedaan en s´avonds geborreld met vrienden van Lucia en weer halfbroers van ons gezin (beetje ingewikkeld) maar leuk. ´s avonds hadden ze bedacht ons een tour door Cochabamba te geven in een echt te dure dikke auto van een van die vrienden. Flinke beat aan, met z´n allen in de auto gingen we de bezienswaardigheden af! Haha overal moesten foto´s gemaakt worden, in de parkjes, kerstverlichting, van een brand, met de brandweer en ambulance etc.. het was een heel komische avond!

Na Cochabamba was het tijd voor La Paz! De bus halen hier was een heel gedoe.. de bussen rijden hier namelijk standaard 10 min eerder weg. Met mijn backpack (inmiddels bijna afgeladen tot 20kg) was de 100 m rennen achter de bus aan een vrij vloekend ritje, maar goed we hebben de bus gered! Bagage voor je dragen dat doen ze hier namelijk niet! Mag je lekker zelf doen!
Eenmaal in La Paz aangekomen zijn we verbleven in een superklein gezellig hostel.
En hoewel veel mensen La Paz niet echt leuk vinden, waren wij weer fan! Het is supergroot, chaotisch en heel anders, maar het heeft wel wat! Het uitzicht is ook zoo bijzonder! La Paz ligt echt in een dal tussen de bergen en dan de grote van de stad op die hoogte is echt adembenemend!
De eerst dag een tour gedaan naar de Moon Valley, prachtige uitzichten van een rotslandschap!
Ook nog maar even een heerlijke alpacavest gekocht (hoort er toch bij) en de ´´whitch market´´ bezocht. Soort van hekserij en offers, hier hangen allemaal lama foetussen die bedoeld zijn om te offeren aan de pacha mama. Ook hebben we Truus opgehaald (die kennen we uit Sucre) zij kwam naar La Paz om met ons een paar dagen daar te verblijven. We hebben de volgende dag het cocamuseum bezocht en Tiwanacu (een grote en bekende plaats met inca ruines van vroeger. En de next day was toch wel een van de hoogtepunten! Toen hebben we de ´´Death Road´´ gereden. Deze weg staat vanaf vroeger bekend als de gevaarlijkste weg ter wereld vanwege de vele ongelukken. Nu is het meer een toeristische trekpleister geworden en kan je hem fietsen of rijden. Het is de weg met prachtige uitzichten qua natuur!! En jaa ook enorme afgronden, maar dat maakt het ook weer prachtig! We hebben ook ´´El Alto´´ bezocht (De buitenwijken van La Paz) en ´´La Cumbre´´, een van de hoogste bergen in La Paz en hier de Pacha Mama (overal heilig hier) een offer van cocabladeren en alcohol gebracht. (moet goed komen nou met de rest van de reis!) Het is ook de weg naar ´´Coroico´´, een plaatje achter in het dal, heel lekker tropisch warm! Hier zijn de coca plantages, bananan plantages en vele watervallen. We hebben hier een dag lekker rondgereden met en superleuke gids. Was echt een geweldig dag!

Onze laatste dag in Bolivia was het tijd voor Copacabana en Isla del Sol. Eerst hadden we wat gedonder op de migration office (zal ook eens niet), want we hadden ons paspoort niet mee voor een dagtripje, wat schijnbaar wel moest. Toen moesten we lullen als brugman en kwamen een paar groene en blauwe oogjes en Astrid blonde haren gelukkig heel goed van pas! We mochten gelukkig door op goed vertrouwen! Isla del Sol is een eiland in het Titicacameer. Het hoogst bevaarbare meer ter wereld op een hoogte van bijna 4000 meter. Copacabana is klein havenplaatsje, wel gezellig en toeristisch, maar verder niet heel bijzonder. De rit zelf was beetje lang, en de tijd op Isla del sol beetje te kort met helaas waardeloze gids. Maar goed, het was wel leuk om het gezien te hebben en gelukkig hebben we ook nog de tijd om het Titicaca meer vanaf Peru te gaan doen, met hopelijk een wat betere gids en meer tijd.

Gisteren was het dan tijd om Bolivia te verlaten. Na nog even de perfecte lama gegeten te hebben in La Paz hebben we in de middag de bus gepakt van La Paz naar Cusco.Weer hele zit, maar goed gearriveerd!

Komende dagen staan dus in het teken van PERU!! Ben heel benieuwd hoe dit land met zal gaan bevallen, maar heb er zin in! We gaan komende daagjes van Cuzco genieten, en vanaf maandag zal het afzien worden! Dan begint namelijk onze Inca Trail! Vier dagen wandelen o peen flinke hoogte, slapen in tentenkampen en op naar de Machu Piccu!! Het hoogtepunt van Peru! Hou jullie op de hoogte!

Tot de volgende keer! En jullie fijne sinterklaas!!!! Zal t gaan missen!! Gelukkig heb ik mn gedichtje al gehad!! Thanks mama!! Heel leuk!! Heb ervan genoten!!

Oja tot slot natuurlijk nog wat foto´s!!!

Kelly

Zo herkenbaar! Ben jaloers! Geniet er van de rest van de trip! Ze zeggen trouwens dat het Titicacameer van de Peru kant ook erg mooi is en de drijvende eilanden van riet een stuk authentieker zijn. Veel plezier!

Elly

Hoi Desi , sjonge wat een mooi verhaal weer . En nu op naar Machu Piccu. Een hele tocht op zo'n hoogte , maar het lijkt me geweldig ! Ik heb laatst een filmpje gezien van de Death Road .. en Henk en Kelly zeiden , o ja daar hebben wij ook gefietst .Ik was blij dat ik dát niet van te voren geweten heb , wat een gevaarlijke weg is dat !En dan al die verschillende vleessoorten, er zijn niet zoveel mensen die kunnen zeggen dat ze lama op hun bord hadden ! Nou meid, ik wens je weer superveel plezier met je volgende avontuur en kijk weer uit naar je volgende verhaal en foto's! liefs Elly

Truus

Op naar het volgende avontuur! Veel plezier in Peru.

Henk Duits

Fijn dat jullie genieten en mooi om te lezen dat jullie veel zien en beleven !
Geniet van Peru en benieuwd naar je volgende verhaal.
Groetjes Henk Duits.

Lonneke

Wow, weer een mooi verhaal en prachtige foto's.
Ik ben benieuwd naar je volgende verhaal in Peru!
Liefs Lonneke

Mies.

Wat een prachtig verhaal weer. Zo'n bbq lijkt me super gaaf.Nu gaat het erom spannen hè. De inca trail. Zorg dat jullie er goed uitgerust aan beginnen. We reizen in gedachten met jullie mee. Take care.
En dikke knuffel van ons.

sandra

Heej lieve Desi!! Wat een leuke foto's!! Super om te zien dat je het zo leuk hebt! Je verhaaltje bewaar ik voor een volgende keer, de foto's zijn al super! Heeeel veel plezier in Peru. Het ziet er fantastisch uit, ik denk aan je! Kus sandra

marian en gerd

hallo lieve Desi,
we hebben weer met volle teugen genoten van je laatste twee reisverhalen. Ik kan me heel goed voorstellen, dat de dag (en de nacht) eigenlijk te kort is om alles te verwerken en goed in je op te nemen, wat je op je reis allemaal beleeft. Terwijl Gerd en ik "Plätzchen gebacken haben" - kerstkoekjes - een typisch duits ritueel - ben je op weg nach Machu Piccu.
We zijn benieuwd naar jouw volgende indrukken. groetjes Marian en Gerd

Gabriëlle

Hihi toch nog wat Nederlands die boerenkool op je reis ;) super veel plezier nog! Zo te horen heb je het nog naar je zin, das mooi! xx

Jantien

He Desi,

Zo te lezen vermaak jij je nog prima. Gelukkig maar!! Weer ontzettend mooie foto's en verhaal! Erg leuk trouwens dat je Hollandse kost kon eten. Heerlijk lijkt me dat!

Veel plezier nog!

Xx